Capo

En capo, eller capotasto som det egentligen heter, är en slags klämma du fäster vid gitarrhalsen så att tonarten ändras. Detta är en mycket användbar lösning för att få sin röst att passa eller för den som har svårt att spela barréackord. Med hjälp av en capo kan du "omvandla" barréackorden till öppna ackord fast från andra positioner – se diagram nedan. Capon är också ett mycket bra redskap för den som vill experimentera och hitta nya vägar för att utvidga sitt spelande.

Hur du placerar din capo

En capo ska sättas fast över gitarrhalsen och den ska trycka ner alla sex strängar. Ofta finns det en välvd metalldel och denna ska sitta runt baksidan av halsen medan delen med gummi ska vidröra strängarna. Capon ska placeras i rak vinkel och ganska nära intill bandstavarna. Tänk på capon som ett pekfinger som ligger över alla strängar. Lyssna så att alla strängar låter rent innan du börjar spela.

Ackordgrepp med capo

Durackord med capo

Kommentar

Ovanför visas ackord med capo. Bilderna är förmodligen självförklarande, men först står ackordbeteckning och under på vilket band capon ska klämmas fast. Det finns flera möjligheter att spela durackord och mollackord.

C - en annan möjlighet är G-grepp, capo 6.
C# / Db - en annan möjlighet är A-grepp, capo 4.
D# / Eb - en annan möjlighet är A-grepp, capo 6.
F - en annan möjlighet är C-grepp, capo 5.
F# / Gb - en annan möjlighet är C-grepp, capo 6.
G - en annan möjlighet är D-grepp, capo 5.
G# / Ab - en annan möjlighet är G-grepp, capo 1.
A# / Bb - en annan möjlighet är G-grepp, capo 3.
B - en annan möjlighet är G-grepp, capo 4.

Transponering med hjälp av capo

Diagrammet nedan är en guide som hjälper dig att använda capo när du spelar gitarr.
capo diagram
Överst i diagrammet ser du vilka ackord du spelar och siffrorna längst till vänster anger position för capo. Sätter du din capo över band tre och spelar som ett Am-ackord får du alltså ett Cm-ackord. Diagrammet visar också hur tonarten ändras: spelar du till exempel i G dur kommer det att bli C dur om capon är placerad på band fem.

Låtar med capo

Bara för att ge några exempel på låtar (det finns så klart mängder). Vad som ges är inte fullständiga sånger utan bara intron eller inledningar på verser.

"Lodi" av Creedence Clearwater Revival (Capo 1): A - E - D
Kommentar: vad du egentligen spelar är: Bb - F - Db

"A Change is Gonna Come" av Sam Cooke (Capo 3): G - Am7 - Em
Kommentar: vad du egentligen spelar är: Bb - Cm7 - Gm

"Blowin' in the Wind" av Bob Dylan (Capo 7) G - C - D - G
Kommentar: vad du egentligen spelar är: D - G - A - D

Välja rätt capo

Det finns många olika capo-modeller, därav varierar också prisklasserna. De allra billigaste är enklare resår som bara kostar några tior. Rekommenderas gör dock sådana som är särskilt utarbetade för att passa mot en välvd eller rak hals. Priset för dessa ligger på 100 till 300 kronor.

Du kan förmodligen använda samma capo för din akustiska gitarr som för din elgitarr, men det är inte säkert. Tänker du använda capo tillsammans med en spansk gitarr behöver du ibland en något större capo.

Läs andra delen med en utvikning hur det går att experimentera med en capo.

Ebok omslagAckordföljder för gitarr

Ackordföljder som ger dig kunskap och tips på hur ackord kan kombineras. Tematiska indelningar baserade på bland annat dur- och molltonarter, tonartsbyten, genrer, basgångar, kvintgångar, pedaltoner, kadenser och outron. 50 ljudexempel ingår.
300 ackordföljder för gitarr