Plektrum

Ett plektrum är en skiva, ofta av plast eller metall, som du spelar med i stället för att använda fingrarna. Plektrum används med fördel ihop med en stålsträngad gitarr eller elgitarr. När man spelar på en nylonsträngad gitarr brukar plektrum inte användas.

Spelteknik

Ett plektrum är vanligtvis i triangelform med avrundade kanter och man använder det spetsiga hörnet mot strängarna. När du spelar håller du plektrumet mellan tummen och pekfingret. En fördel med att använda plektrum är att du lättare kan spela med uppåtrörelser. Den andra stora fördelen är så klart att du lättare kommer åt rätt sträng utan att nudda någon av de angränsande.
plektrum
Till vänster ett plektrum i normalstorlek (ej skalenligt dock) och till höger ett mindre. Små plektrum används ofta inom jazz.

Kompletterande lärobok: Teknik för elgitarr

Att tänka på när du väljer plektrum

När du köper plektrum är det framför allt böjlighet, tjocklek och storlek som spelar roll. Om plektrumet är mjukt passar det bättre till ackord och ett hårt plektrum passar väl till att spela enstaka toner. Tjockare plektrum ger en mörkare ton än tunna. Tjockleken brukar vara utskrivet på plektrumet. Några exempel på tjocklekar:

.46 mm är väldigt mjukt
.60 mm är ganska mjukt
.90 mm är ganska hårt
1.50 mm är väldigt hårt

De mjukaste plektrumen kan nästan låta som du träffar strängarna med en pappersbit. Fast plektrum är billiga så det är bara att prova sig fram.

Vissa tycker de får bättre kontroll när de använder mindre plektrum medan andra gillar större. Även detta något du får prova dig fram till.

Ebok omslagAckordföljder för gitarr

Ackordföljder som ger dig kunskap och tips på hur ackord kan kombineras. Tematiska indelningar baserade på bland annat dur- och molltonarter, tonartsbyten, genrer, basgångar, kvintgångar, pedaltoner, kadenser och outron. 50 ljudexempel ingår.
300 ackordföljder för gitarr