Omvända ackord

Att det handlar om ett omvänt ackord märks på grund av ett snedstreck i ackordbeteckningen, till exempel C/E.

En del blir konfunderade när dem ser ett ackord som detta i samband med ackordanalysen för en låt. Vad som menas är att C-ackordet ska spelas med E som basnot, vilket innebär att ackordet spelas omvänt. Ett C-ackord med tonerna C, E och G spelas i stället med tonerna i ordningen E, G och C eller E, C och G. En besläktad kategori vilka har en annan basnot än vad som ingår i det ursprungliga ackordet är slash-ackorden.

Varför gör man sig detta besvär, undrar du kanske? Omvända ackord är framför allt vanliga för de som spelar piano, att kasta om ordningen i ett ackord gör att man minimerar förflyttningarnas avstånd över klaviaturen. För en gitarrist innebär omvända ackord snarare ett annat sound än det ordinarie ackordet samt en möjlighet till mjukare övergångar. Prova själv ackorden i diagrammen nedan så hittar du kanske några du gillar att spela.

Översikt

Översikt över omvända ackord - kan även kallas inverterade ackord. Om vi utgår från ackordet C är C/E första omvändningen och C/G andra omvändningen.
omvända ackord 1
omvända ackord 2
omvända ackord 3
omvända ackord 4
omvända ackord 5
omvända ackord 6
omvända ackord 7

Kommentar

C/E - det enda som skiljer från ett vanligt C-ackord är att även översta strängen ingår.
C/G - kan även spelas 3X2010.
D/F# - många föredrar att använda tummen i stället för pekfingret på bassträngen.
D/A - det enda som skiljer från ett vanligt D-ackord är att även näst översta strängen ingår.
E/B - det enda som skiljer från ett vanligt E-ackord är att översta strängen inte ingår.
E/G# - detta ackord kräver en rejäl sträckning och greppet 4X2100 där du släpper upp ringfingret kan också fungera om du har problem med greppet som visas på bilden.
G/B - kan även spelas 300003 eller 300033.
A/C# - om du har svårt att nå A-strängen på fjärde bandet kan du lägga pekfingret över alla tre strängarna, vilket sedan ger dig bättre räckvidd med lillfingret.
A/E - det enda som skiljer från ett vanligt A-ackord är att även översta strängen ingår.
B/D# - notera att greppet är likadant som för A/C#.

Ackordföljder med omvända ackord

Om du vill ha lite handledning i början kommer här några ackordföljder du kan prova. Detta är övergångar som kan ge dig en känsla för en viktig funktion hos de omvända ackorden.

A - A/C# - D

G - D/F# - Em

C - G/B - Am

E - B/D# - A/C#

Ebok omslagAckordföljder för gitarr

Ackordföljder som ger dig kunskap och tips på hur ackord kan kombineras. Tematiska indelningar baserade på bland annat dur- och molltonarter, tonartsbyten, genrer, basgångar, kvintgångar, pedaltoner, kadenser och outron. 50 ljudexempel ingår.
300 ackordföljder för gitarr