Ljud och tabs - rock

Att studera tabs med ljud är ett bra sätt att förstå hur ackord används och spelas i praktiken. Här har det plockats ihop lite av varje från rock till metal och punk.

Hårdrock / punk / metal

Riff med tre ackord. I rock spelas sällan den första strängen i A-ackordet.

Tab

Ett ytterligare treackords-riff. Här används en omvändning för G-ackordet för att få det att bättre passa in i ljudbilden.

Tab

Tabben visar ett sätt det går att variera när man kör powerackord. En del av ackorden har inte fått diagram då de mest är att betrakta som varianter av näraliggande powerackord, men till exempel skulle x333xx kunna kallas för Fsus4/C.

Tab

Sekvens med rytmiskt tema.

Tab

"Highway to Hell" av AC/DC använder tre ackord i sitt välkända riff. Att lära sig från riffet är hur pauser kan användas för att skapa effektfulla mellanrum. För att klara den snabba förflyttningen från D/F# till G5 rekommenderas du enbart flytta fingret på tredje strängen till den sjätte och med det fingret också dämpa den femte strängen.

Tab

Intro-riffet i Deep Purples "Smoke On the Water" använder powerackord med omvändningar (dvs. grundtonen spelas efter kvinten). Av platsbrist är inte ackorddiagram utsatta ovanför respektive ackord, men väl i den ordning de spelas.

Tab

Fallande tonsekvens från "We're Not Gonna Take It" med Twisted Sister.

Tab

A-strängen fungerar här pedalton som del av powerackord med alternativa bastoner. Den ensamma bastonen skapar extra tyngd som i detta exempel inspirerat av Iron Maidens låt "2 Minutes to Midnight".

Tab

En liknande princip som i föregående exempel används i riffet från ZZ Tops låt "Tush". G-tonen på sjätte strängen upprepas mellan de omvända powerackorden.

Tab

Nirvana-låten "Smells Like Teen Spirit" kör ett inledningsriff i stil med nedan. Det ackord som avslutar i bägge takterna (000xxx) skulle till exempel kunna ha ackordbeteckningen E7sus.

Tab

Riff med powerackord á la Green Day.

Tab

Gå vidare till Ljud och tabs för akustisk gitarr.

Ebok omslagAckordföljder för gitarr

Ackordföljder som ger dig kunskap och tips på hur ackord kan kombineras. Tematiska indelningar baserade på bland annat dur- och molltonarter, tonartsbyten, genrer, basgångar, kvintgångar, pedaltoner, kadenser och outron. 50 ljudexempel ingår.
300 ackordföljder för gitarr