Enkla ackord

Ett par enkla gitarrackord brukar vara det första man lär sig när man precis börjat spela. Att känna till några enklaackord är ett bra sätt att komma igång – många låtar består faktiskt inte av mer än tre-fyra ackord. Ett tips om du är helt och hållet nybörjare är att börja med ackorden C, Am och Em eftersom fingersättningarna för dessa är både enkla och väldigt lika.

Dur- och mollackord

enkla ackord
symboler för fingrar

Kommentar

När ackordet är dur skrivs inget särskilt utöver bokstaven för ackordet. Ett mollackord däremot har ett "m" efter ackordets bokstav. Under bokstavsbeteckningarna står olika siffror och ibland ett eller flera "x". Siffrorna anger vilket band som gäller för respektive sträng medan ett x betyder att strängen ej ska spelas. Det finns två sätt att ta sig an de ackord där vissa strängar inte ska spelas. Det ena är helt enkelt att du slår an ackordet från den första strängen som ska spelas. Det kan dock vara svårt att ha denna precision och då finns det en annan metod där antingen tummen läggs över strängen alternativt fingret bredvid placeras så det nuddar strängen som inte ska spelas. Genom att bara nudda strängen kommer den låta stumt och på så sätt behövs ingen precision när ackordet slås an. Mer fakta kan du eventuellt hitta bland frågor och svar.

Ackordgreppen är också utmärkta med siffror, dessa representerar pekfinger (1), långfinger (2), ringfinger (3) och lillfinger (4). Läs vidare: Fingersättning och förflyttning

F - den korrekta ackordbeteckningen är Fmaj7, men denna variant visas här för att den är enklare än standardvarianten.
Em - en annan fingersättning som är ungefär lika populär är att använda pek- och långfinger.
G - en annan fingersättning som är ungefär lika populär är att använda pek-, lång och ringfinger.

Kompletterande läroböcker: Ackord-boken för gitarrfodralet

Låtar att spela med enkla gitarrackord

Som nämndes i texten ovan består många låtar av ett fåtal ackord. Det är inget tecken på att låten är simpel utan snarare att låtskrivaren upptäckte den innan någon annan eller åtminstone kombinerade dem med ord på ett nytt vis. Här följer några exempel på kända låtar med tillhörande ackord. Det kan röra sig om intron eller fragment, det är bara för att ge dig en start i gitarrspelandet.

The River (B. Springsteen): Em - G - D - C
Knocking On Heavens Door (B. Dylan): G - D - Am7 -- G - D - C
Ring of Fire (J. Cash): G - C - G -- G - D - G
Mr. Tambourine Man (B. Dylan): G - A - D - G -- D - G - A
Heart Of Gold (N. Young): Em - C - D - G
Let It Be (The Beatles): G - D - Em - C -- G - D - C - G
Bad Moon Rising (J. Fogerty): D - A - G - D (4x) -- G - D - A - G - D
Mer enkla låtar...

Ebok omslagTraditionella sånger text och ackord

Ackord och texter för kända sånger inklusive 500 Miles, Drunken Sailor, La Bamba, Morning Has Broken, Mors lilla Olle, Små grodorna, The House of the Risin' Sun, This Train Is Bound for Glory och Worried Man Blues.
40 traditionella sånger för gitarr